Averages Quiz Set 007

Advertisement


Your Score
Correct Answers:
Wrong Answers:
Unattempted:

Question 1

In a cricket match of 50 overs a team has to chase a target of 270 runs. During the first 10 overs it has scored at the rate of 3 runs per over. What is the required run rate for the remaining 40 overs?

 A

6.

 B

7.

 C

5.

 D

4.

Soln.
Ans: a

The runs already scored = scoring rate × overs = $3 × 10$ = 30. Required number of runs = 270 - 30 = 240 in 50 - 10 = 40 overs. Required rate = 240/40 = 6.


Question 2

The average number of visitors at a zoo on a Monday is 72, whereas it is 108 on other days of the week. What will be the average number of visitors in a 30-day month that begins on a Monday?

 A

102.

 B

103.

 C

101.

 D

100.

Soln.
Ans: a

The month begins on a Monday, so there will be 5 Mondays. The average = ${5 × 72 + 25 × 108}/30$, which equals ${360 + 2700}/30$ = 102.


Question 3

A box contains 5 marbles each having a weight of 66 grams. The box also contains 25 marbles each having a weight of 96 grams. What is the average weight of all the marbles in the box?

 A

91 grams.

 B

92 grams.

 C

90 grams.

 D

89 grams.

Soln.
Ans: a

The weighted average = ${5 × 66 + 25 × 96}/30$, which equals ${330 + 2400}/30$ = 91.


Question 4

370 men and 555 women are employed in a farm. The average wage per person is Rs. 97. What is the wage of a man if women are paid Rs. 5 less?

 A

Rs. 100.

 B

Rs. 101.

 C

Rs. 99.

 D

Rs. 102.

Soln.
Ans: a

Let the wage of a man and a woman be x and x - 5. We are given the average ${x × 370 + (x - 5) × 555}/{370 + 555}$ = 97. This equation can be solved for x to get Rs. 100 as the answer.


Question 5

There is a sequence of 60 consecutive odd numbers. The average of first 18 of them is 78. What is the average of all the 60 numbers?

 A

120.

 B

121.

 C

119.

 D

118.

Soln.
Ans: a

The consecutive odd numbers form an AP with a common difference of 2. If the first term is a, then the average of first n terms of this AP is ${a + (a + (n-1) × 2)}/2$ which is = a + n-1. We are given the average of first 18 terms as 78. So a + 18 - 1 = 78, which gives a = 61. The average of first 60 terms would be a + 60 - 1 = 61 + 60 - 1 = 120.


buy aptitude video tutorials


Creative Commons License
This Blog Post/Article "Averages Quiz Set 007" by Parveen (Hoven) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Updated on 2019-08-18.

Posted by Parveen(Hoven),
Aptitude Trainer


Advertisement