# Basic Simplification Quiz Set 013

### Question 1

What is 406 + 177 - 1 × 780 ÷ 260?

A

580.

B

581.

C

579.

D

582.

Soln.
Ans: a

We have by bodmas 406 + 177 - 1 × 780 ÷ 260 = 406 + 177 - (1 × (780 ÷ 260)) = (406 + 177) - (1 × (3)) = (406 + 177) - 3 = 583 - 3 = 580.

### Question 2

A candidate attempts 120 questions and gets a score of 170. How many questions did he attempt wrongly, if 4 marks are awarded for a correct answer, and 1 is deducted for a wrong answer?

A

62.

B

63.

C

61.

D

64.

Soln.
Ans: a

Had he attempted all correctly, he would have got 120 × 4 = 480. But he has lost 480 - 170 = 310 marks due to wrong attempts. Each wrong attempt leads to an overall loss of 5 marks, so the number of wrong attempts is 310/5 = 62.

### Question 3

In a group of dogs and hens the number of legs is more than 2 times the number of heads by 38. What is the number of dogs?

A

19.

B

21.

C

17.

D

23.

Soln.
Ans: a

Let x be the number of dogs, and y the number of hens. Total number of legs = 4x + 2y. The total number of heads is x + y. So 4x + 2y = 2(x + y) + 38. Cancelling 2y, and solving for x, we get x = 19.

### Question 4

What is 599 × 999?

A

598401.

B

598410.

C

598392.

D

598419.

Soln.
Ans: a

This is a multiplication by a number that contains 9 only. Proceed like this: 599 × 999 = 599 × (1000 - 1) = 599 × 1000 - 599 = 599000 - 599 = 598401.

### Question 5

A salesman is on a tour and has Rs. 150 for his expenses. If he exceeds his tour by 1 days, then he has to cut down his daily expenses by Rs. 5. What is the duration of his tour?

A

5 days.

B

7 days.

C

3 days.

D

9 days.

Soln.
Ans: a

Let the duration be x days. We have \$150/x\$ - \$150/{x + 1}\$ = 5. This equation can now be solved, or you can try substituting the options one by one, to obtain x = 5 days. 