# Basic Simplification Quiz Set 016

### Question 1

1/25 of a boy's score in Maths exceeds 1/28 of his score in English by 16 marks. What is his score in English, if his total score in English and Maths is 612?

A

112 marks.

B

114 marks.

C

110 marks.

D

116 marks.

Soln.
Ans: a

Let the score in English be E, then his score in math is 612 - E. We have also been given \$(612 - E)/25 = E/28 + 16\$. Solving for E, we get E = 112.

### Question 2

Cost of 1 kg of a metal is Rs. \$29{1/2}\$. What is the cost of \${58/59}\$ kg?

A

Rs. 29.

B

Rs. 30.

C

Rs. 28.

D

Rs. 31.

Soln.
Ans: a

We have to find \$29{1/2}\$ × \${58/59}\$, which can be written as \${59/2}\$ × \${58/59}\$, which simplifies to 58/2 = Rs. 29.

### Question 3

What is -341 + (-354) - (-393) + 418?

A

116.

B

117.

C

115.

D

118.

Soln.
Ans: a

We have -341 + (-354) - (-393) + 418 = -341 - 354 + 393 + 418 = -(341 + 354) + (393 + 418) = -695 + 811 = 116.

### Question 4

What is 547 × 79?

A

43213.

B

43222.

C

43204.

D

43231.

Soln.
Ans: a

This is a multiplication by a number whose units place is 9. Proceed like this: 547 × 79 = 547 × (70 + 9) = 547 × (70 + 10 - 1) = (547 × 70) + (547 × 10) - 547 = 38290 + 5470 - 547 = 43213. The other approach could have been 547 × 79 = 547 × (80 - 1), etc.,

### Question 5

A candidate attempts 129 questions and gets a score of 131. How many questions did he attempt wrongly, if 4 marks are awarded for a correct answer, and 1 is deducted for a wrong answer?

A

77.

B

78.

C

76.

D

79.

Soln.
Ans: a

Had he attempted all correctly, he would have got 129 × 4 = 516. But he has lost 516 - 131 = 385 marks due to wrong attempts. Each wrong attempt leads to an overall loss of 5 marks, so the number of wrong attempts is 385/5 = 77. 