Clocks and Calendars Quiz Set 03

Advertisement


Your Score
Correct Answers:
Wrong Answers:
Unattempted:

Question 1

How many hours are there between 10::34 A.M. to 8::19 P.M.

 A

9::45.

 B

11::44.

 C

8::44.

 D

11::46.

Soln.
Ans: a

Minutes from 10::34 A.M. to 11::00 A.M. are 60 - 34 = 26. Minutes from 11::00 A.M. to 12::00 noon are 60 X 1 = 60 mins. Minutes from 12::00 noon to 8::19 P.M. are 60 x 8 = 480 + 19 = 499 mins. So total minutes are 26 + 60 + 499 = 585 minutes, which are equal to 60 X 9 + 45 Thus, hours are = 9, and minutes = 45


Question 2

If 1st March of an ordinary, non-leap year falls on a Saturday, then what will be the day of week on 1st May of that year?

 A

Thursday.

 B

Wednesday.

 C

Sunday.

 D

Monday.

Soln.
Ans: a

Count the days from months between March 1 and May 1 like this: March days = 31;April days = 30; So total days = 61. Since 61 = 8 X 7 + 5, so excess days are 5. So we can count the day to Saturday + 5 = Thursday.

.

Question 3

If the 14th of a month is 2 days earlier than Friday, what day will be on the 22nd of that month.

 A

Thursday.

 B

Monday.

 C

Sunday.

 D

Tuesday.

Soln.
Ans: a

2 days earlier than Friday will be Wednesday. So day 14 of that month is Wednesday. Number of days between 22 and 14 is 8. Since 8 = 1 X 7 + 1, so excess days are 1. So we can count the day to Thursday

.

Question 4

Standing at a railway station Ranjana remembers that distance of Rajpura is more than 5 KM but less than 9 KM, but Akshat knows that it is between 6 and 8 KM. What is the correct distance if both of them are right?

 A

7 KM.

 B

8 KM.

 C

6 KM.

 D

9 KM.

Soln.
Ans: a

Probable distances according to Ranjana are 6; 7; 8; Probable distances according to Akshat are 7; The common distance is: 7.


Question 5

How many hours are there between 2::40 A.M. to 9::29 P.M.

 A

18::49.

 B

19::48.

 C

16::48.

 D

20::51.

Soln.
Ans: a

Minutes from 2::40 A.M. to 3::00 A.M. are 60 - 40 = 20. Minutes from 3::00 A.M. to 12::00 noon are 60 X 9 = 540 mins. Minutes from 12::00 noon to 9::29 P.M. are 60 x 9 = 540 + 29 = 569 mins. So total minutes are 20 + 540 + 569 = 1129 minutes, which are equal to 60 X 18 + 49 Thus, hours are = 18, and minutes = 49


buy aptitude video tutorials


Creative Commons License
This Blog Post/Article "Clocks and Calendars Quiz Set 03" by Parveen (Hoven) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Updated on 2017-06-24.

Posted by Parveen(Hoven),
Aptitude Trainer


Advertisement