Clocks and Calendars Quiz Set 11

Advertisement


Your Score
Correct Answers:
Wrong Answers:
Unattempted:

Question 1

Three comets appear in the sky at regular periods of 3, 6 and 9 years respectively. If a comet has passed just now, what is the minimum time that we must wait for a comet to appear in the sky?

 A

3 years.

 B

10 years.

 C

9 years.

 D

6 years.

Soln.
Ans: a

The least of the given time periods is 3. So this is the minimum waiting time.


Question 2

If 1st April of an ordinary, non-leap year falls on a Monday, then what will be the day of week on 1st September of that year?

 A

Sunday.

 B

Thursday.

 C

Monday.

 D

Saturday.

Soln.
Ans: a

Count the days from months between April 1 and September 1 like this: April days = 30;May days = 31;June days = 30;July days = 31;August days = 31; So total days = 153. Since 153 = 21 X 7 + 6, so excess days are 6. So we can count the day to Monday + 6 = Sunday.

.

Question 3

How many hours are there between 5::07 A.M. to 4::41 P.M.

 A

11::34.

 B

12::33.

 C

10::33.

 D

13::36.

Soln.
Ans: a

Minutes from 5::07 A.M. to 6::00 A.M. are 60 - 7 = 53. Minutes from 6::00 A.M. to 12::00 noon are 60 X 6 = 360 mins. Minutes from 12::00 noon to 4::41 P.M. are 60 x 4 = 240 + 41 = 281 mins. So total minutes are 53 + 360 + 281 = 694 minutes, which are equal to 60 X 11 + 34 Thus, hours are = 11, and minutes = 34


Question 4

Standing at a railway station Rohit remembers that distance of Bangalore is more than 12 KM but less than 18 KM, but John knows that it is between 1 and 14 KM. What is the correct distance if both of them are right?

 A

13 KM.

 B

14 KM.

 C

12 KM.

 D

15 KM.

Soln.
Ans: a

Probable distances according to Rohit are 13; 14; 15; 16; 17; Probable distances according to John are 2; 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9; 10; 11; 12; 13; The common distance is: 13.


Question 5

An application was received by inward clerk in the afternoon of a week day. Next day he forwarded it to the table of the senior clerk, who was on leave that day. The senior clerk put up the application to the desk officer next day in the evening. The desk officer studied the application and disposed off the matter on the application and disposed off the matter on the same day which was Friday. Which day was the application received by the inward clerk?

 A

Wednesday.

 B

Monday.

 C

Tuesday.

 D

Previous Week's Saturday.

Soln.
Ans: a

The desk officer received the application on Friday clearly the application was forwarded to the table of the senior clerk on Thursday. Therefore the application was received by the inward clerk on Wednesday.


buy aptitude video tutorials


Creative Commons License
This Blog Post/Article "Clocks and Calendars Quiz Set 11" by Parveen (Hoven) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Updated on 2017-10-26.

Posted by Parveen(Hoven),
Aptitude Trainer


Advertisement