# Clocks and Calendars Quiz Set 12

### Question 1

If the 12th of a month is 4 days earlier than Monday, what day will be on the 25th of that month.

A

Wednesday.

B

Thursday.

C

Sunday.

D

Tuesday.

Soln.
Ans: a

4 days earlier than Monday will be Thursday. So day 12 of that month is Thursday. Number of days between 25 and 12 is 13. Since 13 = 1 X 7 + 6, so excess days are 6. So we can count the day to Wednesday

.

### Question 2

Venkat remembers that birthday of Radhika is after Feb 9 but before Feb 13, but Vaibhav remembers that it is between 10 and 12 Feb. What is the correct date, if both of them remember well?

A

11.

B

12.

C

10.

D

13.

Soln.
Ans: a

Probable dates according to Venkat are 10; 11; 12; Probable dates according to Vaibhav are 11; The common date is: 11.

### Question 3

If the 11th of a month is 3 days earlier than Sunday, what day will be on the 16th of that month.

A

Tuesday.

B

Sunday.

C

Wednesday.

D

Friday.

Soln.
Ans: a

3 days earlier than Sunday will be Thursday. So day 11 of that month is Thursday. Number of days between 16 and 11 is 5. So we can count the day to Tuesday

.

### Question 4

How many hours are there between 5::38 A.M. to 4::36 P.M.

A

10::58.

B

11::57.

C

8::56.

D

11::59.

Soln.
Ans: a

Minutes from 5::38 A.M. to 6::00 A.M. are 60 - 38 = 22. Minutes from 6::00 A.M. to 12::00 noon are 60 X 6 = 360 mins. Minutes from 12::00 noon to 4::36 P.M. are 60 x 4 = 240 + 36 = 276 mins. So total minutes are 22 + 360 + 276 = 658 minutes, which are equal to 60 X 10 + 58 Thus, hours are = 10, and minutes = 58

### Question 5

If today's examination is postponed by three days and if the day after tomorrow is Monday, when will the examination be held?

A

Monday.

B

Sunday.

C

Saturday.

D

Tuesday.

Soln.
Ans: d

If the day after tomorrow is Monday, then today is Saturday. Therefore, the examination will be held on 'Tuesday'. 