Clocks and Calendars Quiz Set 31

Advertisement


Your Score
Correct Answers:
Wrong Answers:
Unattempted:

Question 1

Dev is 63 weeks and 11 days older than me, whereas John is 59 weeks and 5 days older than Dev. If John was born on a Friday, on which day of the week was I born?

 A

Sunday.

 B

Wednesday.

 C

Saturday.

 D

Tuesday.

Soln.
Ans: a

John is 63 + 59 = 122 weeks and 11 + 5 = 16 days older than me. Weeks are in multiples of 7 days. So we can ignore them. We can deal with the 16 days alone. Since 16 = 2 X 7 + 2, the excess days are 2. So we can count the day to Friday + 2 = Sunday.

.

Question 2

How many hours are there between 7::24 A.M. to 9::30 P.M.

 A

14::06.

 B

15::05.

 C

13::04.

 D

16::07.

Soln.
Ans: a

Minutes from 7::24 A.M. to 8::00 A.M. are 60 - 24 = 36. Minutes from 8::00 A.M. to 12::00 noon are 60 X 4 = 240 mins. Minutes from 12::00 noon to 9::30 P.M. are 60 x 9 = 540 + 30 = 570 mins. So total minutes are 36 + 240 + 570 = 846 minutes, which are equal to 60 X 14 + 6 Thus, hours are = 14, and minutes = 6


Question 3

At what angle the hands of a clock are inclined when it is half past 2?

 A

105°

 B

107°

 C

160°

 D

96°

Soln.
Ans: a
At half past 2, the minute hand points towards 6 and the hour hand points towards 212 marks between 2 and 3. The angle between 3 and 6 is 90° and the angle 212 minute space
= 212 x 6 = 15°
∴ Total angle between two hands = 90° + 15°
= 105°

Question 4

Radhika remembers that anniversary of Vaibhav is after May 4 but before May 11, but John remembers that it is between 3 and 6 May. If it was Sunday on May 3, what is the day of the week on the correct date, if both of them remember well?

 A

Tuesday.

 B

Wednesday.

 C

Monday.

 D

Thursday.

Soln.
Ans: a

Probable dates according to Radhika are 5; 6; 7; 8; 9; 10; Probable dates according to John are 4; 5; The common date is: 5, and the day will be Tuesday


Question 5

If 1st May of an ordinary, non-leap year falls on a Sunday, then what will be the day of week on 1st July of that year?

 A

Friday.

 B

Sunday.

 C

Monday.

 D

Tuesday.

Soln.
Ans: a

Count the days from months between May 1 and July 1 like this: May days = 31;June days = 30; So total days = 61. Since 61 = 8 X 7 + 5, so excess days are 5. So we can count the day to Sunday + 5 = Friday.

.

buy aptitude video tutorials


Creative Commons License
This Blog Post/Article "Clocks and Calendars Quiz Set 31" by Parveen (Hoven) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Updated on 2019-08-18.

Posted by Parveen(Hoven),
Aptitude Trainer


Advertisement