Clocks and Calendars Quiz Set 32

Advertisement


Your Score
Correct Answers:
Wrong Answers:
Unattempted:

Question 1

Siron sounds at regular intervals of 40 minutes. The last siron rang 22 minutes ago The next event is due at 07::25 AM. What is the time now?

 A

07::07 AM.

 B

07::09 AM.

 C

07::05 AM.

 D

07::04 AM.

Soln.
Ans: a

The last event took place at 07::25 AM - 40 minutes, i.e., at 06::45 AM, which was 22 minutes earlier from now. So the time now is 06::45 AM + 22 mins = 07::07 AM.


Question 2

An event occurs at regular intervals of 30 minutes. The last event occured 11 minutes ago The next event is due at 11::25 AM. What is the time now?

 A

11::06 AM.

 B

11::08 AM.

 C

11::05 AM.

 D

11::02 AM.

Soln.
Ans: a

The last event took place at 11::25 AM - 30 minutes, i.e., at 10::55 AM, which was 11 minutes earlier from now. So the time now is 10::55 AM + 11 mins = 11::06 AM.


Question 3

Patient is given an injection at regular intervals of 50 minutes. The last injection was given 14 minutes ago The next event is due at 03::50 PM. What is the time now?

 A

03::14 PM.

 B

03::15 PM.

 C

03::12 PM.

 D

03::11 PM.

Soln.
Ans: a

The last event took place at 03::50 PM - 50 minutes, i.e., at 03::00 PM, which was 14 minutes earlier from now. So the time now is 03::00 PM + 14 mins = 03::14 PM.


Question 4

Sunita is 14 weeks and 11 days older than me, whereas Kirat is 17 weeks and 14 days older than Sunita. If Kirat was born on a Wednesday, on which day of the week was I born?

 A

Sunday.

 B

Thursday.

 C

Friday.

 D

Tuesday.

Soln.
Ans: a

Kirat is 14 + 17 = 31 weeks and 11 + 14 = 25 days older than me. Weeks are in multiples of 7 days. So we can ignore them. We can deal with the 25 days alone. Since 25 = 3 X 7 + 4, the excess days are 4. So we can count the day to Wednesday + 4 = Sunday.

.

Question 5

How many hours are there between 7::29 A.M. to 8::38 P.M.

 A

13::09.

 B

15::07.

 C

11::07.

 D

14::10.

Soln.
Ans: a

Minutes from 7::29 A.M. to 8::00 A.M. are 60 - 29 = 31. Minutes from 8::00 A.M. to 12::00 noon are 60 X 4 = 240 mins. Minutes from 12::00 noon to 8::38 P.M. are 60 x 8 = 480 + 38 = 518 mins. So total minutes are 31 + 240 + 518 = 789 minutes, which are equal to 60 X 13 + 9 Thus, hours are = 13, and minutes = 9


buy aptitude video tutorials


Creative Commons License
This Blog Post/Article "Clocks and Calendars Quiz Set 32" by Parveen (Hoven) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Updated on 2019-08-18.

Posted by Parveen(Hoven),
Aptitude Trainer


Advertisement