Clocks and Calendars Quiz Set 34

Question 1

An event occurs at regular intervals of 35 minutes. The last event occured 8 minutes ago The next event is due at 11::50 AM. What is the time now?

A

11::23 AM.

B

11::25 AM.

C

11::22 AM.

D

11::19 AM.

Soln.
Ans: a

The last event took place at 11::50 AM - 35 minutes, i.e., at 11::15 AM, which was 8 minutes earlier from now. So the time now is 11::15 AM + 8 mins = 11::23 AM.

Question 2

Which of these is a leap year?

A

2044.

B

2175.

C

2200.

D

1902.

Soln.
Ans: a

The year 2044 is a leap year because it is divisible by 4 but not by 100.

Question 3

Radhika is 93 weeks and 7 days older than me, whereas Rajiv is 24 weeks and 10 days older than Radhika. If Rajiv was born on a Thursday, on which day of the week was I born?

A

Sunday.

B

Saturday.

C

Tuesday.

D

Wednesday.

Soln.
Ans: a

Rajiv is 93 + 24 = 117 weeks and 7 + 10 = 17 days older than me. Weeks are in multiples of 7 days. So we can ignore them. We can deal with the 17 days alone. Since 17 = 2 X 7 + 3, the excess days are 3. So we can count the day to Thursday + 3 = Sunday.

.

Question 4

How many degrees does a minute hand sweep in 50 minutes?

A

300°.

B

310°.

C

290°.

D

315°.

Soln.
Ans: a

In 60 mins the angle is 360°. So in 1 min it will sweep by 360/60 = 6°. Therefore in 50 mins it will sweep by 6 x 50 = 300°

Question 5

In 12 hour, the long hand of a clock will rotate through an angle of.

A

90°

B

120°

C

180°

D

60°

Soln.
Ans: c

In 1 hour the minute hand rotates through 360°
∴ In 12 hour it will rotate throught = 3602
= 180°