Clocks and Calendars Quiz Set 36

Advertisement


Your Score
Correct Answers:
Wrong Answers:
Unattempted:

Question 1

If the 3rd of a month is 2 days earlier than Monday, what day will be on the 23rd of that month.

 A

Friday.

 B

Monday.

 C

Wednesday.

 D

Sunday.

Soln.
Ans: a

2 days earlier than Monday will be Saturday. So day 3 of that month is Saturday. Number of days between 23 and 3 is 20. Since 20 = 2 X 7 + 6, so excess days are 6. So we can count the day to Friday

.

Question 2

Standing at a railway station Venkat remembers that distance of Rajpura is more than 6 KM but less than 11 KM, but Sunita knows that it is between 9 and 13 KM. What is the correct distance if both of them are right?

 A

10 KM.

 B

11 KM.

 C

9 KM.

 D

8 KM.

Soln.
Ans: a

Probable distances according to Venkat are 7; 8; 9; 10; Probable distances according to Sunita are 10; 11; 12; The common distance is: 10.


Question 3

How many hours are there between 1::26 A.M. to 6::27 P.M.

 A

17::01.

 B

18::00.

 C

16::-01.

 D

19::02.

Soln.
Ans: a

Minutes from 1::26 A.M. to 2::00 A.M. are 60 - 26 = 34. Minutes from 2::00 A.M. to 12::00 noon are 60 X 10 = 600 mins. Minutes from 12::00 noon to 6::27 P.M. are 60 x 6 = 360 + 27 = 387 mins. So total minutes are 34 + 600 + 387 = 1021 minutes, which are equal to 60 X 17 + 1 Thus, hours are = 17, and minutes = 1


Question 4

Standing at a railway station Amit remembers that distance of Bangalore is more than 10 KM but less than 16 KM, but Rohit knows that it is between 13 and 15 KM. What is the correct distance if both of them are right?

 A

14 KM.

 B

15 KM.

 C

13 KM.

 D

16 KM.

Soln.
Ans: a

Probable distances according to Amit are 11; 12; 13; 14; 15; Probable distances according to Rohit are 14; The common distance is: 14.


Question 5

Venkat remembers that picnic with Rajiv is after Jun 5 but before Jun 9, but Radhika remembers that it is between 1 and 7 Jun. If it was Thursday on Jun 1, what is the day of the week on the correct date, if both of them remember well?

 A

Tuesday.

 B

Wednesday.

 C

Monday.

 D

Sunday.

Soln.
Ans: a

Probable dates according to Venkat are 6; 7; 8; Probable dates according to Radhika are 2; 3; 4; 5; 6; The common date is: 6, and the day will be Tuesday


buy aptitude video tutorials


Creative Commons License
This Blog Post/Article "Clocks and Calendars Quiz Set 36" by Parveen (Hoven) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Updated on 2019-08-18.

Posted by Parveen(Hoven),
Aptitude Trainer


Advertisement