Clocks and Calendars Quiz Set 40

Advertisement


Your Score
Correct Answers:
Wrong Answers:
Unattempted:

Question 1

Trains arrive at a platform at regular intervals of 30 minutes. The last train arrived 11 minutes ago The next event is due at 05::10 PM. What is the time now?

 A

04::51 PM.

 B

04::52 PM.

 C

04::49 PM.

 D

04::47 PM.

Soln.
Ans: a

The last event took place at 05::10 PM - 30 minutes, i.e., at 04::40 PM, which was 11 minutes earlier from now. So the time now is 04::40 PM + 11 mins = 04::51 PM.


Question 2

How many hours are there between 2::32 A.M. to 6::28 P.M.

 A

15::56.

 B

17::55.

 C

14::55.

 D

16::58.

Soln.
Ans: a

Minutes from 2::32 A.M. to 3::00 A.M. are 60 - 32 = 28. Minutes from 3::00 A.M. to 12::00 noon are 60 X 9 = 540 mins. Minutes from 12::00 noon to 6::28 P.M. are 60 x 6 = 360 + 28 = 388 mins. So total minutes are 28 + 540 + 388 = 956 minutes, which are equal to 60 X 15 + 56 Thus, hours are = 15, and minutes = 56


Question 3

If 24th January of an ordinary, non-leap year falls on a Wednesday, then what will be the day of week on 8th April of that year?

 A

Sunday.

 B

Monday.

 C

Thursday.

 D

Tuesday.

Soln.
Ans: a

Count the days from months between January 24 and April 8 like this: January days = 31;February days = 28;March days = 31;Add 8 days of April. Subtract 24 days of January. So total days = 74. Since 74 = 10 X 7 + 4, so excess days are 4. So we can count the day to Wednesday + 4 = Sunday.

.

Question 4

If 1st February of an ordinary, non-leap year falls on a Sunday, then what will be the day of week on 1st June of that year?

 A

Monday.

 B

Sunday.

 C

Thursday.

 D

Friday.

Soln.
Ans: a

Count the days from months between February 1 and June 1 like this: February days = 28;March days = 31;April days = 30;May days = 31; So total days = 120. Since 120 = 17 X 7 + 1, so excess days are 1. So we can count the day to Sunday + 1 = Monday.

.

Question 5

December 1, 1993 is the first Sunday. Which is the fourth Tuesday of December 93?

 A

17.12.93.

 B

24.12.93.

 C

16.12.93.

 D

31.12.93.

Soln.
Ans: b

1.12.93 is the first Sunday of December 93. So, 3.12.93 is the first Tuesday of the month. Clearly, 10.12.93, 17.12.93, 24.12.93 and 31.12.93 are also Tuesday. So, 24.12.93 is the fourth Tuesday.


buy aptitude video tutorials


Creative Commons License
This Blog Post/Article "Clocks and Calendars Quiz Set 40" by Parveen (Hoven) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Updated on 2017-08-12.

Posted by Parveen(Hoven),
Aptitude Trainer


Advertisement