Partnerships Quiz Set 012

Advertisement


Your Score
Correct Answers:
Wrong Answers:
Unattempted:

Question 1

It was agreed that A would invest Rs. 6000 for 2 months and B would invest Rs. 10000 for 10 months. What will be the share of A in an annual profit of Rs. 5600?

 A

Rs. 600.

 B

Rs. 700.

 C

Rs. 500.

 D

Rs. 800.

Soln.
Ans: a

The profits are shared in the ratio of money-months contributed by the partners. Money-months contributed by A are 6000 × 2 = 12000, whereas those by B are 10000 × 10 = 100000. The ratio of these money-months is 3:25. This is the ratio in which the profits would be divided. A's share = 5600 × $3/{3 + 25}$ = Rs. 600.


Question 2

X starts a business with a capital of Rs. 4200. Some months later Y joins him with a capital of Rs. 700. For how much period does Y join if the profits are shared in the ratio 18 : 1?

 A

4.

 B

5.

 C

3.

 D

6.

Soln.
Ans: a

Money-months of X are 4200 × 12 = 50400. If money-months of X are 18 then money-months of Y are 1. So, if money-months of X are 50400, money-months of Y are $1/18 × 50400$, which gives months of Y = ${1 × 50400}/{18 × 700}$ = 4 months.


Question 3

X and Y start a venture with investments of Rs. 200 and Rs. 600. After 4 months Z joins with Rs. 600. What is Z's share in the annual profit of Rs. 14400?

 A

Rs. 4800.

 B

Rs. 4900.

 C

Rs. 4700.

 D

Rs. 5000.

Soln.
Ans: a

Sum of the money months is 200 × 12 + 600 × 12 + 600 × 8 = 14400. Share of Z = ${600 × 8}/14400$ × 14400 = Rs. 4800.


Question 4

P, Q and R start a venture with investments of Rs. 400, Rs. 700 and Rs. 400. After 5 months R leaves the business. What is R's share in the annual profit of Rs. 15200?

 A

Rs. 2000.

 B

Rs. 2100.

 C

Rs. 1900.

 D

Rs. 2200.

Soln.
Ans: a

Sum of the money months is 400 × 12 + 700 × 12 + 400 × 5 = 15200. Share of R = ${400 × 5}/15200$ × 15200 = Rs. 2000.


Question 5

A starts a venture with Rs. 216. After 9 months B also joins him. At the end of the year, the profits were shared in the ratio 9 : 13. What was the investment of B?

 A

Rs. 1248.

 B

Rs. 1348.

 C

Rs. 1148.

 D

Rs. 1448.

Soln.
Ans: a

Money-months contributed contributed by A = 216 × 12 = 2592. So money months of B should be $13/9 × 2592$, therefore, money of B = $13/9 × 2592/3$ = Rs. 1248.


buy aptitude video tutorials


Creative Commons License
This Blog Post/Article "Partnerships Quiz Set 012" by Parveen (Hoven) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Updated on 2017-10-26.

Posted by Parveen(Hoven),
Aptitude Trainer


Advertisement