# Problems on Ages Quiz Set 009

### Question 1

The ages of three friends are in the ratio 2:3:17. What is the age of the youngest friend if the sum of their ages 3 years back was 35 years?

A

4 years.

B

5 years.

C

3 years.

D

6 years.

Soln.
Ans: a

Let the ages of three friends be 2r, 3r and 17r. The youngest of these is 2r. We have been given their sum 3 years back. So (2 + 3 + 17)r - (3 × 3) = 35. Solving, we get r = 2. The youngest is 2 × 2 = 4 years.

### Question 2

The ages of three friends are in the ratio 17:5:13. What is the age of the youngest friend if the sum of their ages is 105 years?

A

15 years.

B

16 years.

C

14 years.

D

17 years.

Soln.
Ans: a

Let the ages of three friends be 17r, 5r and 13r. The youngest of these is 5r. We have been given their sum. So (17 + 5 + 13)r = 105. Solving, we get r = 3. The youngest is 5 × 3 = 15 years.

### Question 3

My present age is 1287 times the reciprocal of my age 6 years back. What is my present age?

A

39 years.

B

40 years.

C

38 years.

D

41 years.

Soln.
Ans: a

Let the present age be x. Then \$x = 1287/{x - 6}\$. At this stage a better option is that you try putting the given answers into this expression one by one. The other option is to simplify this expression into a quadratic equation \$x × (x - 6)\$ = 1287. This can now be solved to give x = 39 years.

### Question 4

The ratio of present ages of two monuments A and B is \$5{1/4}\$. If the difference of their ages is 136, then what is the age of B?

A

32 years.

B

28 years.

C

24 years.

D

36 years.

Soln.
Ans: a

The ratio of ages of A and B is given as \${21/4}\$, which is same as: \$5{1/4}\$. So we can write the present ages of A and B, respectively, as 21r and 4r years. The difference is \$21r - 4r = 136\$ which gives r = 8. The age of B, therefore, is 4r = 4 × 8 = 32 years.

### Question 5

The ratio of ages of P and Q today is \${10/41}\$. After 3 years, their ages will be in the ratio \${11/42}\$. What is the age of P today?

A

30 years.

B

31 years.

C

29 years.

D

32 years.

Soln.
Ans: a

Let the ages of P and Q be 10x and 41x. After 3 years the ratio would be \${10x + 3}/{41x + 3}\$ = \${11/42}\$. Solving, we get x = 3. So age of P = 10 × 3 = 30. This Blog Post/Article "Problems on Ages Quiz Set 009" by Parveen (Hoven) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Updated on 2020-02-07. Published on: 2016-04-23