## Quiz Questions

Each question has four choices. More than one option can be correct. After you have finished the quiz scroll towards the last question to view your result. I have provided solutions and answers to all the questions.

Correct Answers: | |

Wrong Answers: | |

Unattempted: |

### Question 1

A train 936 meters long is moving at a speed of 72m/s. How long will it take to cross a man who is running in the opposite direction at a speed of 84m/s?

**A**

8 sec.

**B**

7 sec.

**C**

5 sec.

**D**

6 sec.

**Soln.**

**Ans: D**

The distance to be covered is equal to the length of the train, so s = 936. This distance has to be covered at a net relative speed equal to the sums of the speeds of the man and the train, so v = 72 + 84 = 156. The time will be distance/speed = $936/156$ = 6 s.

Found an error? Send us the ID of this question.

### Question 2

A train running at a speed of 17m/s crosses a pole in 13sec. How long will it take to cross a platform of length 1105m?

**A**

78 sec.

**B**

79 sec.

**C**

77 sec.

**D**

80 sec.

**Soln.**

**Ans: A**

The length of the train can be obtained from the time it takes to cross the pole. The length of the train = $17 × 13$ = 221m. To cross the platform it must travel a total distance equal to the combined lengths of the train and the platform at this speed. So time = ${221 + 1105}/17$ = 78 seconds.

Found an error? Send us the ID of this question.

### Question 3

A train passes two persons walking in the same direction as the train. The time it takes to move past the man running at 4km/h is 6sec, whereas the time it takes to cross the other man running at 11km/h is 7sec. What is the speed of the train?

**A**

52 km/h.

**B**

54 km/h.

**C**

53 km/h.

**D**

55 km/h.

**Soln.**

**Ans: C**

Let the speed of the train be v km/h. Length of the train calculated with the data for the first man = $(v - 4) × 6$. It should equal the length obtained from the data for the second man. So $(v - 4) × 6$ = $(v - 11) × 7$. Please note that we have not converted seconds to hours because that factor will ultimately cancel away. Solving for v we get 53km/h.

Found an error? Send us the ID of this question.

### Question 4

A train running at 10km/h leaves a railway station 45 hours later than another train, and meets it in 5 hours. What is the speed of the other train?

**A**

2 km/h.

**B**

4 km/h.

**C**

3 km/h.

**D**

1 km/h.

**Soln.**

**Ans: D**

Let the speed of the train be v km/h. Distance travelled by this train in (5 + 45) hours = 50v km. Equating this to the distance travelled by the second train we get 50v = 10 × 5, which gives v = 1 km/h.

Found an error? Send us the ID of this question.

### Question 5

Two trains moving in the same direction, and running respectively at 72km/h and 144km/h cross each other in 5sec. What is the length of each train if the two trains are equally long?

**A**

50 m.

**B**

52 m.

**C**

51 m.

**D**

49 m.

**Soln.**

**Ans: A**

The trains cover a distance equal to the sum of their lengths at a relative speed 144 - 72 = 72km/h × (5/18), or 20m/s. We can use the speed distance formula: sum of lengths = 20 × 5 = 100m. Halving this we get the length of one train = 50m.

Found an error? Send us the ID of this question.

This Blog Post/Article "Maths Aptitude Quiz Questions and Mock Test on Problems on Trains Set 18" by Parveen (Hoven) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Updated on 2020-02-07. Published on: 2016-05-13