# Profit and Loss Quiz Set 010

### Question 1

Articles are purhcased at the rate of 7 articles for Rs. 4. They are sold at 4 articles for Rs. 7. The profit earned in rupees by selling 28 articles would be?

A

Rs. 33.

B

Rs. 34.

C

Rs. 35.

D

Rs. 32.

Soln.
Ans: a

Let 28 articles be purchased and then sold back. Cost of 28 articles = \$4/7\$ × 28 = Rs. 16. Sale of 28 articles = \$7/4\$ × 28 = Rs. 49. The profit is 49 - 16 = Rs. 33

### Question 2

An article was purchased at \${9/10}\$ of its marked price. Later it was sold at a 5% more than the marked price. What is the profit percentage?

A

\$16{2/3}\$%.

B

\$17{1/7}\$%.

C

\$16{8/37}\$%.

D

\$15{15/19}\$%.

Soln.
Ans: a

Let the marked price be 100. The item was purchased at Rs. (9/10) × 100 = 90. The profit 105 - 90 = Rs. 15. Percent profit = \$15/90\$ × 100 = \$16{2/3}\$%.

### Question 3

The cost price of 80 items is same as the sale price of N items. If the profit is 220%, then what is N?

A

25.

B

26.

C

24.

D

27.

Soln.
Ans: a

Let the cost per unit be r. CP of N items is rN, and SP of N items is already given to us as 80r. Profit percent is \${{80r - rN}/{rN}} × 100\$ = 220. Cancelling r, and solving for N we get N = 25.

### Question 4

A loss of 20% is made by selling an article at Rs. 320. What is the cost of the article?

A

400.

B

410.

C

420.

D

395.

Soln.
Ans: a

Build it like this: if the sale is 100 - 20 = 80, the cost is Rs. 100. So, when the sale is 320 the cost should be \${100/80} × 320\$ = Rs. 400.

### Question 5

A loss of x% is incurred if an item is sold for Rs. 4000. But if the same item is sold for Rs. 17400 a profit of x% is earned. At what price should the item be sold so as to earn a profit of 25%?

A

Rs. 13375.

B

Rs. 13376.

C

Rs. 13374.

D

Rs. 13377.

Soln.
Ans: a

Let the cost of the item be C. Then, \${C - 4000}/C\$ = \${17400 - C}/C\$, which gives C = Rs. 10700. To sell it it a profit of 25%, \${S - 10700}/10700\$ × 100 = 25, which gives S = Rs. 13375. 