Clocks and Calendars Quiz Set 21

Advertisement


Your Score
Correct Answers:
Wrong Answers:
Unattempted:

Question 1

  1. Amit is available at home from 12 noon to 4 p.m. on Tuesday, Thursday and Sunday.
  2. His younger brother Dermal is available at home on Monday, Thursday, Friday and Sunday between 10 a.m. to 2 p.m.
  3. The eldest brother Raj is available between 9 a.m. to 12 noon on Monday, Wednesday and Thursday and 2 p.m. to 4 p.m. on Friday, Saturday and Sunday.
.

At a time, on which day of a week all the three brothers are available at home?

 A

Never available together.

 B

Sunday.

 C

Thursday.

 D

Cannot be determined.

Soln.
Ans: a

Clearly all the three are not available at the same time on any day of the week.


Question 2

Which of these is a leap year?

 A

2060.

 B

2122.

 C

2300.

 D

2002.

Soln.
Ans: a

The year 2060 is a leap year because it is divisible by 4 but not by 100.


Question 3

How many degrees does a minute hand sweep in 25 minutes?

 A

150°.

 B

160°.

 C

140°.

 D

165°.

Soln.
Ans: a

In 60 mins the angle is 360°. So in 1 min it will sweep by 360/60 = 6°. Therefore in 25 mins it will sweep by 6 x 25 = 150°


Question 4

Radhika is 83 weeks and 6 days older than me, whereas John is 72 weeks and 7 days older than Radhika. If John was born on a Sunday, on which day of the week was I born?

 A

Saturday.

 B

Monday.

 C

Friday.

 D

Sunday.

Soln.
Ans: a

John is 83 + 72 = 155 weeks and 6 + 7 = 13 days older than me. Weeks are in multiples of 7 days. So we can ignore them. We can deal with the 13 days alone. Since 13 = 1 X 7 + 6, the excess days are 6. So we can count the day to Sunday + 6 = Saturday.

.

Question 5

If 22nd January of an ordinary, non-leap year falls on a Monday, then what will be the day of week on 26th February of that year?

 A

Monday.

 B

Friday.

 C

Saturday.

 D

Thursday.

Soln.
Ans: a

Count the days from months between January 22 and February 26 like this: January days = 31;Add 26 days of February. Subtract 22 days of January. So total days = 35. Since 35 = 5 X 7 + 0, so excess days are 0. So we can count the day to Monday + 0 = Monday.

.

buy aptitude video tutorials


Creative Commons License
This Blog Post/Article "Clocks and Calendars Quiz Set 21" by Parveen (Hoven) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Updated on 2019-08-18.

Posted by Parveen(Hoven),
Aptitude Trainer


Advertisement