# Stocks and Shares Quiz Set 015

### Question 1

How many shares of market value of Rs. 500 per share can be purchased for Rs. 408000, if the brokerage is 2%?

A

Rs. 800.

B

Rs. 810.

C

Rs. 790.

D

Rs. 820.

Soln.
Ans: a

Each share will cost 500 + \$(2 × 500)/100\$ = Rs. 510. So total shares = 408000/510 = 800.

### Question 2

How many shares of market value of Rs. 600 per share can be purchased for Rs. 370800, if the brokerage is 3%?

A

Rs. 600.

B

Rs. 610.

C

Rs. 590.

D

Rs. 620.

Soln.
Ans: a

Each share will cost 600 + \$(3 × 600)/100\$ = Rs. 618. So total shares = 370800/618 = 600.

### Question 3

If dividend income after investing Rs. 5900 in a 14% stock is Rs. 700, then what is the value of the stock?

A

Rs. 118.

B

Rs. 128.

C

Rs. 108.

D

Rs. 138.

Soln.
Ans: a

Let the value be Rs. V. The income is \$14/V\$ × 5900 = Rs. 700. Solving, we get V = Rs. 118.

### Question 4

Rs. 67900 is invested in Rs. 87 shares having a market rate of Rs. 97. If the dividend on the shares is 18%, what is the total income?

A

Rs. 10962.

B

Rs. 11062.

C

Rs. 10862.

D

Rs. 11162.

Soln.
Ans: a

The total number of shares is 67900/97 = 700. Return for 1 share is \$18/100\$ × 87. Return for 700 shares = \$18/100\$ × 87 × 700 = Rs. 10962.

### Question 5

If dividend income after investing Rs. 6100 in a 8% stock is Rs. 400, then what is the value of the stock?

A

Rs. 122.

B

Rs. 132.

C

Rs. 112.

D

Rs. 142.

Soln.
Ans: a

Let the value be Rs. V. The income is \$8/V\$ × 6100 = Rs. 400. Solving, we get V = Rs. 122.