# Basic Simplification Quiz Set 005

### Question 1

A bag contains equal number of coins each of Rs. 1, 5 and 10. What is the total number of coins in the bag, if the total money is Rs. 400?

A

75.

B

25.

C

73.

D

79.

Soln.
Ans: a

Let there be N coins of each denomination. Then N × (1 + 5 + 10) = 400, which gives N = \$400/16\$, and 3N = 3 × \$400/16\$ = 75.

### Question 2

A salesman is on a tour and has Rs. 180 for his expenses. If he exceeds his tour by 3 days, then he has to cut down his daily expenses by Rs. 10. What is the duration of his tour?

A

6 days.

B

12 days.

C

8 days.

D

14 days.

Soln.
Ans: a

Let the duration be x days. We have \$180/x\$ - \$180/{x + 3}\$ = 10. This equation can now be solved, or you can try substituting the options one by one, to obtain x = 6 days.

### Question 3

What is 224 × 99?

A

22176.

B

22185.

C

22167.

D

22194.

Soln.
Ans: a

This is a multiplication by a number that contains 9 only. Proceed like this: 224 × 99 = 224 × (100 - 1) = 224 × 100 - 224 = 22400 - 224 = 22176.

### Question 4

A candidate attempts 150 questions and gets a score of 195. How many questions did he attempt wrongly, if 4 marks are awarded for a correct answer, and 1 is deducted for a wrong answer?

A

81.

B

82.

C

80.

D

83.

Soln.
Ans: a

Had he attempted all correctly, he would have got 150 × 4 = 600. But he has lost 600 - 195 = 405 marks due to wrong attempts. Each wrong attempt leads to an overall loss of 5 marks, so the number of wrong attempts is 405/5 = 81.

### Question 5

What is 465 × 69?

A

32085.

B

32094.

C

32076.

D

32103.

Soln.
Ans: a

This is a multiplication by a number whose units place is 9. Proceed like this: 465 × 69 = 465 × (60 + 9) = 465 × (60 + 10 - 1) = (465 × 60) + (465 × 10) - 465 = 27900 + 4650 - 465 = 32085. The other approach could have been 465 × 69 = 465 × (70 - 1), etc., 