Clocks and Calendars Quiz Set 06

Advertisement


Your Score
Correct Answers:
Wrong Answers:
Unattempted:

Question 1

If 1st May of an ordinary, non-leap year falls on a Monday, then what will be the day of week on 1st August of that year?

 A

Tuesday.

 B

Wednesday.

 C

Monday.

 D

Sunday.

Soln.
Ans: a

Count the days from months between May 1 and August 1 like this: May days = 31;June days = 30;July days = 31; So total days = 92. Since 92 = 13 X 7 + 1, so excess days are 1. So we can count the day to Monday + 1 = Tuesday.

.

Question 2

How many hours are there between 9::42 A.M. to 8::12 P.M.

 A

10::30.

 B

12::28.

 C

8::28.

 D

12::32.

Soln.
Ans: a

Minutes from 9::42 A.M. to 10::00 A.M. are 60 - 42 = 18. Minutes from 10::00 A.M. to 12::00 noon are 60 X 2 = 120 mins. Minutes from 12::00 noon to 8::12 P.M. are 60 x 8 = 480 + 12 = 492 mins. So total minutes are 18 + 120 + 492 = 630 minutes, which are equal to 60 X 10 + 30 Thus, hours are = 10, and minutes = 30


Question 3

A schools starts from 10 a.m.,. and continues till 1:30 p.m. In this duration there are 5 periods. If 5 minutes are provided before each period to leave the room and enter the other, then what is the duration of each period?

 A

41 min.

 B

38 min.

 C

40 min.

 D

42 min.

Soln.
Ans: b

Duration of school time = 1:30 p.m. - 10:00 a.m, which = 13:30 - 10:00, which = 3:30 hours which = 210 minutes. Time for leaving = 5 x 4 = 20 minutes.So time for 5 periods = 210 - 20 = 190 minutes, Hence duration of 1 period = 1905 = 38 minutes.


Question 4

Akshat remembers that birthday of John is after Feb 13 but before Feb 19, but Kirat remembers that it is between 4 and 15 Feb. If it was Saturday on Feb 4, what is the day of the week on the correct date, if both of them remember well?

 A

Tuesday.

 B

Wednesday.

 C

Monday.

 D

Sunday.

Soln.
Ans: a

Probable dates according to Akshat are 14; 15; 16; 17; 18; Probable dates according to Kirat are 5; 6; 7; 8; 9; 10; 11; 12; 13; 14; The common date is: 14, and the day will be Tuesday


Question 5

Three comets appear in the sky at regular periods of 2, 4 and 6 years respectively. If a comet has passed just now, what is the minimum time that we must wait for a comet to appear in the sky?

 A

2 years.

 B

7 years.

 C

6 years.

 D

4 years.

Soln.
Ans: a

The least of the given time periods is 2. So this is the minimum waiting time.


buy aptitude video tutorials


Creative Commons License
This Blog Post/Article "Clocks and Calendars Quiz Set 06" by Parveen (Hoven) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Updated on 2017-08-12.

Posted by Parveen(Hoven),
Aptitude Trainer


Advertisement