Clocks and Calendars Quiz Set 15

Advertisement


Your Score
Correct Answers:
Wrong Answers:
Unattempted:

Question 1

How many hours are there between 9::45 A.M. to 3::36 P.M.

 A

5::51.

 B

7::50.

 C

3::50.

 D

7::53.

Soln.
Ans: a

Minutes from 9::45 A.M. to 10::00 A.M. are 60 - 45 = 15. Minutes from 10::00 A.M. to 12::00 noon are 60 X 2 = 120 mins. Minutes from 12::00 noon to 3::36 P.M. are 60 x 3 = 180 + 36 = 216 mins. So total minutes are 15 + 120 + 216 = 351 minutes, which are equal to 60 X 5 + 51 Thus, hours are = 5, and minutes = 51


Question 2

If 12th May of an ordinary, non-leap year falls on a Wednesday, then what will be the day of week on 18th August of that year?

 A

Wednesday.

 B

Sunday.

 C

Monday.

 D

Saturday.

Soln.
Ans: a

Count the days from months between May 12 and August 18 like this: May days = 31;June days = 30;July days = 31;Add 18 days of August. Subtract 12 days of May. So total days = 98. Since 98 = 14 X 7 + 0, so excess days are 0. So we can count the day to Wednesday + 0 = Wednesday.

.

Question 3

Army parade occurs at regular intervals of 45 minutes. The last parade occured 32 minutes ago The next event is due at 11::20 AM. What is the time now?

 A

11::07 AM.

 B

11::09 AM.

 C

11::06 AM.

 D

11::04 AM.

Soln.
Ans: a

The last event took place at 11::20 AM - 45 minutes, i.e., at 10::35 AM, which was 32 minutes earlier from now. So the time now is 10::35 AM + 32 mins = 11::07 AM.


Question 4

Which of these is a leap year?

 A

2060.

 B

2141.

 C

1800.

 D

1955.

Soln.
Ans: a

The year 2060 is a leap year because it is divisible by 4 but not by 100.


Question 5

How many hours are there between 1::44 A.M. to 3::49 P.M.

 A

14::05.

 B

16::04.

 C

12::03.

 D

16::07.

Soln.
Ans: a

Minutes from 1::44 A.M. to 2::00 A.M. are 60 - 44 = 16. Minutes from 2::00 A.M. to 12::00 noon are 60 X 10 = 600 mins. Minutes from 12::00 noon to 3::49 P.M. are 60 x 3 = 180 + 49 = 229 mins. So total minutes are 16 + 600 + 229 = 845 minutes, which are equal to 60 X 14 + 5 Thus, hours are = 14, and minutes = 5


buy aptitude video tutorials


Creative Commons License
This Blog Post/Article "Clocks and Calendars Quiz Set 15" by Parveen (Hoven) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Updated on 2019-08-18.

Posted by Parveen(Hoven),
Aptitude Trainer


Advertisement